2017 YGS-LYS’de Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

2017 YGS ve LYS,  geçmiş yıllardan farklı olarak bazı değişiklikleri beraberinde getirecek. Bu farklılıklar her adayı az ya da çok ilgilendiriyor ve önemli değişiklikler. Bu noktada sakın ha gençler, hemen bir telaşa kapılıp hep “Yine değişiklikler bizi mi buldu ?” diyerek moralinizi bozmayın, ortaya çıkan farklılıklar sizi çalışmalarınızdan alı koymasın. Nedeni şu : Her zaman dediğimiz gibi bu bir sıralama sınavı. Sonuçta her öğrenci, her aday ne çalıştıysa onu kazanacak. Bu yüzden tempomuzu yükselterek çalışmaya devam.

Peki, lafı fazla uzatmadan değişiklik yapılan noktaları belirtelim ve bunları yorumlayalım:

En önemli düzenlemelerden biri, sınav başlangıç saatlerine göre adayların salona alınmasıyla ilgili. Bu yıl geçmiş yıllardaki gibi sınava 15 dakika geç gelen aday, sınava alınmayacak. Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda ise saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Bu olumlu bir değişiklik çünkü sınava geç kalan adaylar, diğer adayların dikkatini dağıtıyor, motivasyonunu olumsuz etkiliyordu ve sınava geç geldiği için sınav kurallarıyla ilgili bilgilendirmeyi dinleyemiyor , farklı sorunlar çıkabiliyordu.

Diğer bir değişiklik, bu yıl ilk kez uygulanacak olan açık uçlu sorulardır. Açıkçası bu sorulara açık uçlu demek de tam doğru değil aslında. Sadece çok kısa cevaplı ve kodlama ile cevaplanacak sorular demek yerinde bir tespit olur. Optiğe nasıl adımızı kodluyorsak optiğin arka sayfasında da cevapları kodlayacağımız bölümler yer alacak. Soru sayıları da çok değil. Yanlış yaptığınızda açık uçlu soru, doğru sayısını etkileyen dört yanlış hesabına katılmayacak. Bunun için açık uçlu sorularda “4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek.” diyebiliriz.Buna göre, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru “kısa cevaplı” soru olacak.

Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru,”kısa cevaplı” sorulardan oluşacak.

Değişikliklerden biri de LYS-1 de matematik ile geometri testleri birleşti ve toplam 80 soruya 135 dakika verildi. Bu değişiklik, aslında zorunlu bir değişiklik. Çünkü MEB, geçen yıl geometri dersini son kez okuttu ve şu an liselerde geometri ayrı bir ders olmaktan çıkarılıp matematik dersi içerisinde okutulmakta. Bu yüzden geometri testinin matematik testinde birleştirilmesi olması zorunlu bir değişiklikti. Aslında burada önemli olan şey şu : Geometri dersi farklı bir puan hesabı yerine matematik dersiyle aynı puan katkısıyla hesaplancak. Bu durum, geometrinin önemini belirli ölçüde artırdı. Bu noktaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca 135 dakikanın birlikte kullanılması, geometri yapamayan adayların matematiğe daha çok zaman  ayırmalarını sağlayacaktır. Şu durum da gözden kaçmamalıdır: Geometrinin YGS’deki soru sayısı bu yıl 12-13 civarında olabilir, buna şaşmamak gerekir.

Bir başka değişiklik, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldı. Bu kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir. Bu değişiklik, özellikle yüksek okullarda akademik başarının artırılmasına yönelik olarak yapıldı ve aslında olumlu bir değişiklik olarak yorumlanabilir.

Bir diğer değişiklik, Eğitim Fakültelerine 240 bin başarı sıralaması getirildi.

2017 yılından itibaren eğitim fakültelerine, 240 bin ve üstünde başarı sıralamasına sahip olan öğrenciler yerleşebilecektir. 240 bin başarı sıralaması içerisinde yer almayan adaylar, vakıf üniversiteleri de dâhil olmak üzere öğretmenlik programlarına yerleşemeyecektir. Bu değişiklik çok farklı bir çağrışım yapmamalı. Sanki bu baraj sıralamaları olmasa her sıradaki aday her yere girebilir gibi. Amaç, yüksek öğretimde belirli bir çıta koyarak kaliteyi belli bir seviyede tutmaya çalışmakla ilgili. Yoksa zaten 240 bin sıralaması elde edilmesi çok zor bir sıralama değil.

Öğretmenlik programlarında, daha önce YGS puan türü içerisinde olan tüm öğretmenlikler, LYS puan türüyle öğrenci almaya başlayacak. İlahiyat ve İslami İlimler bölümü, artık TS1 puanıyla öğrenci alacak. Ayrıca Kimya Öğretmenliği MF3, Özel Öğretim Öğretmenliği TS1, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü TM2, Okul Öncesi Öğretmenliği TS1’den öğrenci alacak.

Yapılan bir başka önemli değişiklik ise, Açık Öğretim Programları’na puan türü getirildi.

Önceki sistemde, Açık Öğretim’de puan türü bulunmamaktaydı. Son yapılan değişik sonucu, açık öğretim,ön lisans ve lisans programlarına puan türü getirilmesiyle örgün öğretimdeki puan türü ile Açık Öğretim Programlarındaki puan türleri aynı olmuştur.

Özetle 2017 YGS –LYS’de bu değişiklikler, bu yıl ilk kez uygulanacaktır. Ancak bunlar sınav sisteminin merkezinde çok önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır.  Farklılıkları analiz edelim, uyanık olalım, hata yapmamaya çalışalım ve en önemlisi, daha önce de belirttiğimiz gibi, sıkı çalışalım,moralimizi yüksek tutalım. kendimize güvenelim. Sizler de biliyorsunuz ki, “HERKES ÇALIŞTIĞINI KAZANIR!..”

TÜM ADAYLARA  BAŞARILAR DİLİYORUZ.